Στένωση Καρωτίδας

Στένωση Καρωτίδας
Η στένωση καρωτίδας είναι, συνήθως, μία εκδήλωση της αρτηριοσκλήρυνσης, κατά την οποία αναπτύσσεται μία στένωση (αθηρωματική πλάκα) στην αρχή της έσω καρωτίδας.

Η στένωση αυτή μπορεί να περιορίσει την αιμάτωση του εγκεφάλου, αν και συνήθως αυτό δεν συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος παίρνει αίμα από άλλες τρεις αρτηρίες: την ετερόπλευρη έσω καρωτίδα και δύο σπονδυλικές αρτηρίες.

Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι θρόμβοι από την επιφάνεια της αθηρωματικής πλάκας ή και μικρά κομμάτια από αυτή μπορεί να αποσπαστούν και να βουλώσουν κάποια αρτηρία εντός του εγκεφάλου, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόληψη Ισχαιμικού Εγκεφαλικού & Στένωση Καρωτίδων

Το πρόγραμμα «Πρόληψη Ισχαιμικού Εγκεφαλικού και Στένωση Καρωτίδων» στην «Αγγειοχειρουργική Κλινική» του Ιατρικού Αθηνών και στην «Αγγειοχειρουργική Αθηνών», αποτελείται από μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλή τον αγγειοχειρουργό κ. Γεώργιο. Κούστα, η οποία επεμβαίνει αγγειοχειρουργικά την εστενωμένη καρωτίδα, παρακολουθώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφικά (monitoring), μέσω computer, την λειτουργία του εγκεφάλου συνεχώς κατά την διάρκεια της επέμβασης, εγγυώντας την απόλυτη ασφάλεια της πορείας της επέμβασης.
Στένωση Καρωτίδας
Στένωση Καρωτίδας
Ειδικά ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής και καταγράφουν ηλεκτροεγκεφαλογραφικά την λειτουργία του εγκεφάλου. Η καταγραφή παρακολουθείται από Καθηγητή της Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να καθοδηγείται ο αγγειοχειρουργός για τους χειρισμούς του και να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του χειρουργείου.
Έχουν ήδη γίνει αμέτρητες επεμβάσεις με άριστα αποτελέσματα και με μόλις 48ωρη διαμονή στο νοσοκομείο, τα τελευταία χρόνια.

Διάγνωση, Πρόληψη & Ασφάλεια

Στην νόσο των καρωτίδων, η Αγγειοχειρουργική Κλινική μας θεωρείτε πρωτοπόρος και expertise στην πρόληψη, διάγνωση και ασφαλή προληπτική χειρουργική θεραπεία.
Η επέμβαση στην καρωτίδα είναι προληπτική.  Καθαρίζουμε την καρωτίδα για να προλάβουμε ένα μελλοντικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η «προληπτική ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδος»,  αποτελεί τον κύριο και ασφαλέστερο τρόπο πρόληψης ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η επέμβασης είναι ασφαλής. Έχει διάρκεια χρόνου και είναι αποτελεσματική στην πρόληψη.
Αποτελεί την πρώτη επιλογή.

Η χειρουργική στην καρωτίδα αποτελεί μια άκρως λεπτή και απαιτητική τεχνικά και επιστημονικά επέμβαση.  Χρειάζεται υψηλή επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση, γνώση και εμπειρία.

Η αγγειοχειρουργική μας ομάδα απαρτίζεται από τρεις  Αγγειοχειρουργούς, δύο Γενικούς Χειρουργούς, έναν Νευρολόγο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών υπεύθυνο για την συνεχή καταγραφή και διάγνωση  του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) κατά την διάρκεια της επέμβασης στην καρωτίδα.

Η άψογος συνεργασία και τα υψηλά standards της επιστημονικής ομάδας εξασφαλίζουν το άριστο αποτέλεσμα των επεμβάσεων στην καρωτίδα.

Τι προσφέρει η συνεχής καταγραφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG)
καθ’όλη την διάρκεια της επέμβασης;

Το EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) είναι ο πλέον ευαίσθητος δείκτης της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η ισχαιμία των εγκεφαλικών κυττάρων (ισχαιμικό επεισόδιο) καταγράφεται από τις αλλαγές του EEG.

Συγκεκριμένα:

 • Με το EEG, βλέπουμε την φυσιολογική λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων προ και κατά την διάρκεια της επέμβασης.
 • Καθοδηγεί τον Αγγειοχειρουργό αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει «Shunt» στην επέμβαση.
  Σημείωση: Το shunt είναι ένας μικρός πλαστικός σωλήνας που τοποθετείτε  παροδικά μέσα στην καρωτίδα και εξασφαλίζει συνεχή παροχή αίματος στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια της επέμβασης ώστε να αποφύγουμε την ισχαιμία.
 • Προφυλάσσει τον ασθενή από τυχόν ισχαιμικό διεγχειρητικό επεισόδιο.
 • Εξασφαλίζει την ασφαλή πορεία της επέμβασης.
 • Ενημερώνει για τον τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης και συμβουλεύει τον Αναισθησιολόγο να ξυπνήσει ή όχι άμεσα τον ασθενή.,
 • Θεωρείτε απαραίτητο και ουσιαστικό συμπλήρωμα στην Επιστημονική Αγγειοχειρουργική ομάδα.

Ασφαλής Τρόπος Επέμβασης

Το πρόγραμμα «Πρόληψη Ισχαιμικού Εγκεφαλικού και Στένωση Καρωτίδων» θεωρείται “leader” στην Ελλάδα με ετοιμότητα όλο το 24ωρο, ενώ εστιάζεται στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία,αφού μπορεί και προσφέρει:
9
καινοτόμες και καινούριες διαγνωστικές καί θεραπευτικές μεθόδους.
9
Εξειδικευμένη, επιστημονική, συμβουλευτική και επεμβατική αγγειοχειρουργική ομάδα για την θεραπεία της στένωσης ή του διαχωρισμού των καρωτίδων.
9
Ειδική ομάδα πρόληψης του ισχαιμικού εγκεφαλικού ή του διαχωρισμού της καρωτίδας
9
Συμβουλές για τη συντηρητική θεραπεία της στένωσης της καρωτίδας όταν είναι μικρότερο από 75%
9
Συμβουλές για άμεση εντός ωρών θεραπευτική αντιμετώπιση, όταν η μία καρωτίδα είναι πλήρης 100% αποφραγμένη (κλεισμένη).
9
Οδηγίες, παρακολούθησης και ενθάρρυνσης του ασθενή για να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.
Η χειρουργική θεραπεία της στένωσης της καρωτίδας πραγματοποιείται από μια πολυδιάστατη επιστημονική ομάδα που εξασφαλίζει ακρίβεια θεραπείας και απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή. Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιολόγηση και ο λεπτομερής σχεδιασμός μιας εξατομικευμένης θεραπείας για τον κάθε ασθενή.
Κλείστε online ραντεβού με τον αγγειοχειρουργό κ. Γεώργιο  Κούστα MD. PhD.

5 Βήματα Πρόληψης

Πέντε βήματα για την πρόληψη της στένωσης καρωτίδας και του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Κατόπιν οδηγιών από τον θεράποντα ιατρό και μόνο , χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών όπως ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη.
Έλεγχος της χοληστερίνης με στατίνες υπό ιατρική καθοδήγηση , η χοληστερίνη θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από 200.
Μια φορά τον χρόνο έλεγχος καρωτίδων με έγχρωμο υπερηχογραφημα – Triplex, ιδιαίτερα εάν είστε:  καπνιστής, υπέρβαρος, έχετε αυξημένη  χοληστερίνη, ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, δεν ασκείστε.
Αυστηρός  έλεγχος  της αρτηριακής πιέσεως.
Αλλαγή τρόπου ζωής:

 • Διακοπή καπνίσματος,
 • Άσκηση 2-3 χιλιόμετρα , περπάτημα κάθε δεύτερη  ημέρα,
 • Πολλά φρούτα και λαχανικά,
 • Να τρώτε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα,
 • Όχι οινοπνευματώδη.
 • Έλεγχος σωματικού βάρους (κάθε κιλό επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10% για καρδιαγγειακό επεισόδιο και αιφνίδιος  θάνατος.)