Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου, 9 χρόνια πριν, ο γνωστός αγγειοχειρουργός και διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & της Αγγειοχειρουργικής Αθηνών Κούστας Γεώργιος, T. Fellow of M.G.H. Harvard Medical School, ως υπεύθυνος  της σοβαρότατης αποστολής μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες, πήγε στη Λιβύη με ειδική πτήση και έφερε τους πρώτους τραυματίες πολέμου στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών.

Μαζί του, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Πισκοπάκης, Ορθοπεδικός και διευθυντής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων του Ιατρικού Αθηνών, ο Περικλής Χρυσοχέρης, Γενικός Χειρουργός και ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Ορθοπεδικός, Κλινική Άνω Άκρου Μικροχειρουργικής του Ιατρικού Αθηνών.

Μέσα σε πολεμικές συνθήκες, έφεραν τους πρώτους βαρύτατα τραυματίες την ίδια μέρα στο Ιατρικό Αθηνών, όπου δύο όροφοι του νοσοκομείου μετετράπησαν σε πολεμική νοσοκομειακή ζώνη.

Η αποστολή ήταν έμπνευση και εντολή του Προέδρου του Ιατρικού Αθηνών, κ. Γεώργιου Αποστολόπουλου, ο οποίος μετά από διαβουλεύσεις με τους τότε κυβερνητικούς της Λιβύης, κατάφερε να προσφέρει υψηλότατα  standards νοσηλείας στους τραυματίες.

Η αποστολή στη Λιβύη αποτέλεσε μια πρωτιά και μια ανάσα από κάθε πλευρά σε μια δύσκολη περίοδο της χώρας μας.