Λεμφοίδημα

Υπολογίζεται ότι πάσχουν από λεμφοίδημα περίπου 120.000.000 άνθρωποι.
Λεμφοίδημα

Τι είναι το λεμφοίδημα (πρησμένο πόδι – πρησμένο χέρι) ;

Λεμφοίδημα είναι η διόγκωση (πρήξιμο) ενός οργάνου ή τμήματος αυτού που προκαλείται από την συσσώρευση “λεμφικού υγρού”.

Ονομάζεται λεμφοίδημα διότι η βλάβη αφορά τα λεμφαγγεία και περιέχει λεμφικό υγρό ή όπως ονομάζεται “λέμφος”. Το λεμφοιδηματικό άκρο μοιάζει χαρακτηριστικά σαν “φλοιός πορτοκαλιού”. Η λέμφος ή λευκό αίμα (Ιπποκράτης) βρίσκεται ανάμεσα από τα κύτταρα.

Φανταστείτε την λάσπη ανάμεσα στα τούβλα, ακριβώς έτσι είναι και το λεμφικό υγρό ανάμεσα στα κύτταρα.

Η λέμφος είναι ένα κίτρινο (σαν χαμομήλι) διαυγές υγρό που δεν περιέχει αίμα. Είναι πλούσιο σε αντιγόνα, αντισώματα, λεμφοκύτταρα, σωματίδια λίπους, πρωτεΐνες (μεγάλες ποσότητες). Συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού. Κυκλοφορεί μέσα σε πολύ μικρά αγγεία που ονομάζονται λεμφαγγεία. Τα λεμφαγγεία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, γιατί βρίσκονται επιφανειακά κάτω από το λίπος του δέρματος. Όλα τα όργανα έχουν λεμφαγγεία. Το μόνο όργανο που δεν έχει είναι ο εγκέφαλος.

Αίτια & Μηχανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία λεμφοιδήματος

Όταν αυξάνεται η παραγωγή λεμφικού υγρού. Αυτό συμβαίνει σε φλεγμονές & κακοήθειες – όγκοι.
Όταν εμποδίζεται ή μειώνεται η απαγωγή & αποχέτευση του λεμφικού υγρού: Αυτό συμβαίνει κατά τη χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων, σε περιπτώσεις κακοήθειας (αφαίρεση λεμφαδένων μετά από μαστεκτομή, ακτινοβολία). Το σύστοιχο χέρι πρήζεται και αναπτύσσεται strong>λεμφοίδημα.
Όταν τα λεμφαγγεία πιέζονται από έξω με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ροή της λέμφου, όπως: βαρεία φλεβική ανεπάρκεια – φλεβίτις, υποδερματίτις, όγκοι, κ.α.
Μετά από τραυματισμό των λεμφαγγείων που συμβαίνει σε κάθε κάκωση (πχ. καρούμπαλο, διάστρεμμα, κάταγμα, κ.α).
Η ακινησία των μυών (πχ. παραπληγία, ημιπληγία, τετραπληγία).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύεται το φυσιολογικό λεμφικό υγρό που δεν παροχετεύεται και να συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, ώστε εκεί να προκαλεί διόγκωση και αυτό ονομάζεται λεμφοίδημα (lymphedema).

Τα πλέον συχνότερα αίτια δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος που αφορούν και την καθημερινότητα είναι:

Η εγκυμοσύνη, η συχνή χρήση σφικτών καλτσών & εσωρούχων ή κορσέδων, τα σφικτά ρολόγια, μπρασελέδες, ζώνες, κ.α.

Θεραπεία Λεμφοιδήματος

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος σκοπεύει στην ελάττωση του οιδήματος, στην καλύτερη λειτουργικότητα το οιδηματικού άκρου, στην μείωση των επιπλοκών & στη συντήρηση του αποτελέσματος.

Τρόποι Θεραπείας

9

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία ονομάζεται και τεχνική Danish Voders (1928). Σήμερα εφαρμόζεται η τεχνική M. Foldi που θεωρείται πρωτοπόρος  στη θεραπεία λεμφοιδήματος. Έχει δύο στάδια:

  • Εντατική συντηρητική θεραπεία (Λεμφική παροχέτευση & Περιποίηση του δέρματος)
  • Συντήρηση
9

Χειρουργική θεραπεία

Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας, είναι η ανατομική & αισθητική αποκατάσταση του πάσχοντος σκέλους.

Το λεμφοίδημα δεν κοιμάται. Χρειάζεται υποστήριξη.

Κλείστε online ραντεβού με τον αγγειοχειρουργό κ. Γεώργιο  Κούστα MD. PhD.

Τύποι επεμβάσεων

Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος

9

Λεμφο-φλεβικό bypass

Γίνεται από την αγγειοχειρουργική ομάδα του διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής κ. Γ. Κούστα και του μικροχειρουργού κ. Δ. Μισιτζή. Η επιτυχία ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 75%. Είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που εφαρμόζει αυτή την τεχνική από 5ετίας.
9

Λιπο-λεμφοαναρρόφηση

Πλαστική του κρεμάμενου δέρματος μετά την συντηρητική θεραπεία. Ο συνδυασμός της συντηρητικής θεραπείας και της αγγειο-μικροχειρουργικής σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις έχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Πάντα, όμως, προηγείται η “παροχετευτική – συντηρητική θεραπεία”.

Λεμφολογική Μονάδα – Κλινική

Η λεμφολογική μονάδα – κλινική είναι η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Αγγειοχειρουργό κ. Γεώργιο Σ. Κούστα, ΜD PhD, Διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών.

Είναι στελεχωμένη από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων (αγγειοχειρουργό, λοιμοξιωλόγο, δερματολόγο,νοσηλευτή, καθηγητή σωματικής αγωγής, φυσικοθεραπευτή, διαιτολόγο & κατά περίπτωση ψυχοθεραπευτή), σε ένα ειδικά εξοπλισμένο χώρο.

Η κλινική εμπειρία της λεμφολογικής μονάδας, υπερβαίνει τις 1.200 περιπτώσεις ασθενών.

Ενημερωθείτε!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λεμφοίδημα. Επισκευθείτε την ιστοσελίδα της λεμφολογικής μονάδας – κλινικής.