Διαβητικό Πόδι

Αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής των διαβητικών σε νοσοκομεία!
Διαβητικό Πόδι
Με τον όρο διαβητικό πόδι εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι, που παρουσιάζονται από τον αστράγαλο μέχρι και τα δάκτυλα.
Στην πραγματικότητα το πέλμα στρέφεται προς τα κάτω και τα δάκτυλα κάμπτονται προς τα πάνω.

Η νόσος αυτή οφείλεται σε διαταραχές των ποδιών από διαβήτη, που μπορεί να προκληθούν από νευροπάθεια ή από περιφεριακή αγγειακή νόσο ή και συνδυασμό αυτών αυτών.

Σήμερα το διαβητικό πόδι αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής των διαβητικών σε νοσοκομεία, παρότι είναι μια προληπτή νόσος. Με την έγκυρη διάγνωση και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των ακρωτηριασμών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κλινικές «Διαβητικό Πόδι»

Οι κλινικές “Διαβητικό Πόδι” ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα στο Ιατρικό κέντρο Αθηνών & στο Ιατρικό Περιστερίου υπό την Διεύθυνση του Αγγειοχειρουργού Καθηγητή Γεωργίου Κούστα.

Έχουν συμπληρώσει ήδη (4) τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Και οι δύο κλινικές αποτελούν πρωτοπορία και προσφέρουν 24ωρη κάλυψη για περιστατικά που αφορούν το διαβητικό πόδι.

Στα 4 χρόνια λειτουργίας των 2 κλινικών νοσηλεύτηκαν πάνω από 800 άτομα με σοβαρά προβλήματα στα πόδια και στα αγγεία των κάτω άκρων, ενώ το ποσοστό πρόληψης του ακρωτηριασμού υπερέβη το 93%.

Η ανάπτυξη των κλινικών με κύριο αντικείμενο το διαβητικό πόδι αποτελείται από παιδοενδοκρινολόγο, διαβητολόγο, αγγειοχειρουργό, λοιμωξιολόγο, ορθοπεδικό, δερματολόγο, ψυχολόγο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, που συνεργάζονται υπό την μορφή ομάδας.

Κύριο έργο των κλινικών

Το κύριο έργο των κλινικών “Διαβητικό Πόδι” είναι:
9

Πρόληψη

Πληροφοριακό υλικό τόσο για τα παιδιά (παιδοκρινολόγος) όσο και για ενήλικες σχετικά με την αποφυγή των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού (τρόπος περιποίησης).
9

Έγκυρη διάγνωση

9

Πολύπλευρη εξειδικευμένη αντιμετώπιση

των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων του διαβητικού ποδιού.
9

Ειδικά παπούτσια και πάτοι παπουτσιών για διαβητικούς.

9

Ψυχολογική υποστήριξη

9

Ενημέρωση

Τόσο μέσω των κλινικών διαβητικού ποδιού, όσο και έντυπο υλικό για κάθε καινούργια επιστημονική επίτευξη, μέσω αλληλογραφίας αυτόματα με τις κλινικές. Ο καλά πληροφορημένος διαβητικός όχι μόνο δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα του «διαβητικού ποδιού», αλλά θα αποτελεί και τον πρέσβη ενημέρωσης και των άλλων διαβητικών.

Η πρόληψη είναι γνώση και η γνώση είναι η βάση της πρόληψης.

Το διαβητικό πόδι αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής των διαβητικών στα νοσοκομεία. Το διαβητικό πόδι αποτελεί προληπτή νόσο. Η ιατρική προσέγγιση του «διαβητικού ποδιού» γίνεται από ομάδα επιστημόνων που αρμονικά συνεργαζόμενοι έχουν πετύχει σημαντική μείωση των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη αναφορικά με τα κάτω άκρα (πόδια).
Κλείστε online ραντεβού με τον αγγειοχειρουργό κ. Γεώργιο  Κούστα MD. PhD.

Στατιστικά στοιχεία

Μεταξύ των πολλών επιπλοκών και μία από τις σοβαρότερες, είναι οι βλάβες των κάτω άκρων. Οι πάσχοντες από διαβήτη σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία – έχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έναν ακρωτηριασμό, σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη. Η πρώτη αιτία ακρωτηριασμού των κάτω άκρων αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας σε όλο τον κόσμο χάνουν ένα ή και τα δύο τους πόδια εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη και της συνυπάρχουσας αγγειοπάθειας.

Σύμφωνα με το Lancet/ Νοέμβριος 2005, κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνεται ένα πόδι διαβητικού, παγκοσμίως! Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 2000 περίπου συνάνθρωποι μας που πάσχουν από διαβήτη, οδηγούνται σε ακρωτηριασμό.

Βασικός στόχος της κλινικής “Διαβητικό Πόδι” είναι και θα είναι η κατάργηση του ακρωτηριασμού.

Διεθνώς οι κλινικές διαβητικού ποδιού μειώνουν τα ποσοστά ακρωτηριασμού πάνω από 85%.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής η κλινική “Διαβητικό Πόδι” αναπτύσσει μία σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν όχι μόνο στην ενημέρωση του κοινού, αλλά και στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου για να ελαχιστοποιηθεί μέχρι εξαλείψεως ο ακρωτηριασμός.

Ενημερωθείτε!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαβητικό πόδι. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της κλινικής “Διαβητικό Πόδι”.