Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Ανεύρυσμα πάνω από 5 εκατοστά σημαίνει χειροβομβίδα απασφαλισμένη!
Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια διογκωμένη περιοχή, στο κατώτερο τμήμα της αορτής (του μεγαλύτερου αγγείου που αιματώνει το σώμα).

Η αορτή, ξεκινάει από την καρδιά και καταλήγει στην κοιλιακή περιοχή μέσω του κέντρου του στήθους. Η Αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής αίματος στο σώμα και μία ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία απειλητική για τη ζωή ου ασθενή.

Ανάλογα με το μέγεθος και τον ρυθμό αύξησης του ανευρύσματος η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει από στενή παρακολούθηση της κατάστασης μέχρι και επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα & Παράγοντες κινδύνου

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής συχνά είναι ασυμπτωματικά κάνοντας τα, δύσκολα να ανιχνευτούν. Μερικά δεν θα υποστούν ποτέ ρήξη. Ορισμένα ξεκινούν με μικρό μέγεθος και δεν μεγαλώνουν, άλλα επεκτείνονται με την πάροδο του χρόνου και σε μερικές περιπτώσεις με ταχείς ρυθμούς. Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε το πόσο γρήγορα θα διογκωθεί ένα ανεύρυσμα.

Οι παράγοντες κινδύνου του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία (κυρίως άτομα άνω των 60 χρόνων)
  • Κάπνισμα
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Φύλο ( οι άντρες άνω των 60 ετών πολύ πιο συχνά συγκριτικά με τις γυναίκες)
  • Φυλή (η λευκή φυλή πιο συχνά)
  • Αθηροσκλήρωση
  • Ιστορικό προηγούμενου ανευρύσματος
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
Κλείστε online ραντεβού με τον αγγειοχειρουργό κ. Γεώργιο  Κούστα MD. PhD.

Διάγνωση & Ιατρική Παρακολούθηση

Τα περισσότερα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής συνήθως ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης ρουτίνας (π.χ. στον γιατρό με το στηθοσκόπιο, σε ακτινογραφία θώρακος ή κάποιο υπερηχογράφημα καρδιάς).

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής θα σας ζητήσει να κάνετε εξειδικευμένες εξετάσεις για να το επιβεβαιώσει.

Εάν το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι μικρό και ασυμπτωματικό, ο γιατρός σας θα σας προτείνει ιατρική παρακολούθηση που συνεπάγεται με συχνές συναντήσεις για να βεβαιωθεί ότι το μέγεθός του παραμένει σταθερό (ανά 6μηνο).

Ενημερωθείτε!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια, τη θεραπεία και τις εξετάσεις που χρειάζονται, για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.